Extra Vergine Toscaanse Olijfolie

Op veler verzoek zijn we op zoek gegaan naar een heerlijke olijfolie van ambachtelijke kwaliteit. Voorwaar geen gemakkelijke opgave want vele boeren met olijfboomgaarden hebben door de aanhoudende droogte in de afgelopen zomerseizoenen te maken met slinkende oogsten. Velen weten zich dan ook van afzet verzekerd en zeggen nauwelijks of geen olie beschikbaar te hebben.
We zijn dan ook verheugd dat we bij onze Fattoria San Quintino in Toscane (provincie Pisa) een excellente olie hebben gevonden die we vanaf november 2017 kunnen aanbieden.

 

De details over de olie 

De olijven, allen afkomstig van hun 3000 olijfbomen uit de heuvels rond San Miniato, worden met de hand geoogst en geperst binnen 24 uur bij een lage temperatuur, vrij van zuurstof om tijdens deze persing al oxidatie te voorkomen. Zo blijft de olie heerlijk aromatisch en houdt het een lage zuurgraad, waardoor hij ook gedurende lange tijd kan worden genoten. De olie heeft, mits donker en afgesloten bewaard, een houdbaarheid van minimaal 18 maanden na oogst en bottelling. De olie die momenteel verkrijgbaar is, is geoogst en geperst tijdens de 1e t/m de 3e week van november 2017.
Door koude opslag (<10° C) kan de olie gaan 'vlokken', hetgeen echter weer verdwijnt zodra de olie op kamertemperatuur komt. Dit heeft verder geen invloed op de kwaliteit.
De afslutiing van de fles is een nieuwe vereiste voor extra vergine olijfolie van hoge kwaliteit. Deze afsluiting kan niet worden verwijderd zonder hem te beschadigen, en de fles kan niet door deze afslutiing worden gevuld. Dit is een extra garantie van herkomst en voor kwaliteit. 

Organoleptische eigenschappen

Kleur: Intens groen.

Smaak: zeer smaakvol met sterke impressies van  plantaardige aroma's zoals artisjok en distel. Het heeft een sterke maar gebalanceerde bitterheid en kruidigheid, vol met lang aanhoudende aromatisch hints

Geur: fruitige en krachtige neus, overduidelijk van groene olijf met hints van artisjokken en distel. 

Technische Specificatie

Olijvenrassen:, moraiolo, pendolino, leccino, mignola

Omgeving van produtie: Gemeente San Miniato, Pisa

Hoogte: 200 m. boven de zeespiegel

Totale oppervlakte: 13 ha

Aantal olijfbomen: 3.000

Jaarlijkse produktie: 5.000 flessen

Oogst: rechtstreeks van de planten handgeplukt

Methode van extractie: extravergine olijfolie, verkregen door 1e koude persing (t°<27° C).

klik op het logo om meer te lezen over San Quintino of hier om rechtstreeks naar de bestelpagina te gaan