Voorjaars-/zomerproeverij 2018

De lente 2018 is in aantocht... Kom naar de voorjaars/zomer-wijnproeverij!

Op zondag 22 april as. is het weer zover: in samenwerking met ca. 10 van onze leveranciers zullen aan een breed publiek witte, mousserende, rosé en rode wijnen van 'oude bekenden' maar ook van nieuwe partner-leveranciers, als zowel lente- en zomerwijnen van nieuwe jaargangen presenteren. Daarnaast is er uiteraard ook weer de gelegenheid om Italiaanse hapjes te proeven en de Italiaanse sfeer op te snuiven die wordt gecreëerd mede dankzij de medewerking van de wijnmakers zelf. Zo kom je alvast in een zomerse stemming met vakantiegevoel! Reserveer dus alvast de datum in je agenda en lees hier meer, o.a. hoe je je kunt aanmelden.


Little Italy, het Italië Event

Het eerste weekend van februari 2018 in de Amsterdamse 'Zuiveringshal' van de Westergasfabriek stond in het teken van Italië.
Bijna alles wat de doorgewinterde Italië-liefhebber behaagt was hier te zien, horen, voelen en... proeven.
Daarom was Per Bacco Vini ook van de partij met een selectie van haar wijnen om te presenteren aan het publiek.

Eeen sfeerimpressie:


Extra Vergine Toscaanse Olijfolie

4 november 2017

Op veler verzoek zijn we op zoek gegaan naar een heerlijke olijfolie van ambachtelijke kwaliteit. Voorwaar geen gemakkelijke opgave want vele boeren met olijfboomgaarden hebben door de aanhoudende droogte in de afgelopen zomerseizoenen te maken met slinkende oogsten. Velen weten zich dan ook van afzet verzekerd en zeggen nauwelijks of geen olie beschikbaar te hebben.
We zijn dan ook verheugd dat we bij onze Fattoria San Quintino in Toscane (provincie Pisa) een excellente olie hebben gevonden die we vanaf november 2017 kunnen aanbieden.
Van deze olie was oogstjaar 2016 al te proeven op de herfst-/winterwijnproeverij waarover hieronder melding is gemaakt. De vraag naar deze olie is daaropvolgend ongekend!

 

Verwen uzelf of verras vrienden met een fles eerlijke en heerlijke olijfolie van uitzonderlijke kwaliteit!

 

Klik hier  om meer te lezen over de olie of hier  om meer te lezen over Fattoria San Quintino


Wil je bijzondere Italiaanse wijn ontdekken die alleen bij Per Bacco Vini te koop is in Nederland?

De entree van Kasteel Daelenbroeck te Herkenbosch
De entree van Kasteel Daelenbroeck te Herkenbosch

28 oktober 2017 is de datum die je zou dienen te reserveren voor een evenement zoals dat slechts zelden plaatsvindt. In de Ridderzaal van Kasteel Daelenbroeck te Herkenbosch organiseert Per Bacco Vini een herfst/winterproeverij met wijnen die vooral goed aansluiten op deze 2 seizoenen. 12 Italiaanse wijnboeren zullen acte de présence geven om hartstochtelijk te vertellen over hun wijnbedrijf, hun filosofie en uiteraard de bijzondere wijnen.
Je bent van harte welkom wijnen te komen proeven! Lees hier hoe je je daarvoor kunt aanmelden. Wees er op tijd bij, want vol is vol!
Hopelijk tot ziens op 28 oktober in Herkenbosch!


Zicht op San Miniato vanaf de heuveltop waarop San Quintino is gesitueerd
Zicht op San Miniato vanaf de heuveltop waarop San Quintino is gesitueerd

Eind augustus 2017. Op bezoek bij enkele potentiële leveranciers in Umbrië en Toscane. Bovendien ook nog eens Podere della Bruciata aangedaan en Azienda Tornesi. Vervolgens is besloten om Cantine Goretti (Perugia/Montefalco) en San Quintino (San Miniato, PI) wijnen te gaan importeren in Nederland. Beiden bedrijven met een bescheiden omvang maar maken wijnen die verassend anders zijn.
Van Goretti zijn dat 2 mooie witte wijnen op basis van de Grechetto druif, waarvan één op eikenhout is gevinifieerd. Ook een Montefalco Rosso en een Sagrantino di Montefalco zijn indrukwekkende juweeltjes.
Van San Quintino worden dat een fruitige Chianti DOCG, een frisse Vermentino di Toscana en twee rode Toscana IGT: één Sangiovese 'in purezza' met een jaar barrique opvoeding en een verassend frisse Merlot 'in purezza' met dito opvoeding. Binnenkort worden deze toegevoegd aan het assortiment.

 

 


Zaterdag 24 juni 2017: en weer een supergezellige proeverij! Een select groepje Italofielen en wijnliefhebbers heeft zaterdag jl. samen met Per Bacco Vini een aantal heerlijke zomerwijnen geproefd. Er was voor elk wat wils: mousserend, wit, rosé en rood, uit verschillende windrichtingen van Italië. De interactie was geweldig en het enthousiasme groot. Dank aan alle deelnemers en: alla vostra salute!

 


Op zaterdag 3 juni jl. vond er een wijnproeverij plaats met een deel van de cursisten van Italiano con Passione. Een enthousiaste groep mensen die allemaal houden van Italë, de Italiaanse taal en Italiaanse wijn. De sfeer was geweldig en de wijnen, geselcteerd op hun geschiktheid voor de lente en het aankomende zomerseizoen, werden bijzonder gewaardeerd.

Dank aan alle deelnemers voor de enthousiaste deelname en de geweldige stemming! Dit is voor herhaling vatbaar...


Eind mei 2017: Geweldig nieuws van twee van onze wijnleveranciers! Op het Decanter World Wine Awards, één van de meest prestigieuze wijnkeuringen ter wereld, hebben enkele wijnen uit ons assortiment en de huidige jaargang hoge ogen gegooid! Het gaat om de Cuvée Saccomani Veneri Brut 2008 (zilver) en de Pinuàr (brons) van Corte Quaiara. De laatste wijn heeft bovendien in februari al een fantastische beoordeling gekregen van Andreas Larsson (klik hier). Daarnaast heeft ook Tenute Olbios met haar prachtige Vermentino di Gallura 'Lupus in Fabula' een zilven medaile gehaald. We zijn verheugd u deze fantastische wijnen in Nederland exclusief te kunnen aanbieden. Klik op de certificaten hieronder om een vergrote versie te kunnen bekijken en ga naar de pagina's van Corte Quaiara en Tenute Olbios om meer te lezen of te bestellen!


klik op de afbeelding voor een vergroting
Wijn- en olijfboomgaarden langs het Lago Arancio nabij Sambuca di Sicila

Begin mei 2017: wijnreis naar Sicilië: een 3 tal wijnhuizen zijn  bezocht en er zal een keuze gemaakt worden uit de wijnen die zij gepresenteerd hebben. Daarvan steken er een aatal met kop en schouders boven de anderen uit: de traditionele Nero d'Avola, een Shiraz  (beide rode wijnen), de Grillo (wit). Ook waren er Moscato wijnen (plaatselijk 'Zibibbo' genoemd) en passito wijnen (zoete wijnen van gedroogde druiven) van uitzonderlijke kwaliteit van het eiland Pantelleria, tussen Sicilië en het Tunesische vasteland. Het  vergt wat voorbereiding maar over een aantal maanden zullen ook een aantal wijnen van deze voorname Italiaanse wijnregio via Per Bacco Vini in Nederland verkrijgbaar zijn.

Biologische aanplant van Nero d'Avola, Cabernet en Merlot, èn olijfboomgaarden nabij Partanna
Biologische aanplant van Nero d'Avola, Cabernet en Merlot, èn olijfboomgaarden nabij Partanna
De fontein op het gemeentelijke plein van Marsala geeft, hoe kan het ook anders, een figuur weer de zich tegoed doet aan de vruchten van de wijngaard.
De fontein op het gemeentelijke plein van Marsala geeft, hoe kan het ook anders, een figuur weer de zich tegoed doet aan de vruchten van de wijngaard.

Marsala, de meest westelijke stad van Sicili:e en de 5e stad van het eiland. Zeer welvarend en bekend om de zoutwinning uit de bekkens in de zee, maar niet op de laatste plaats vanwege de gelijknamige wijn. Marsala is een versterkte wijn die wordt gemaakt van voornamelijk Grillo, Cataratto, inzolia en Damaschino voor de goud en amberkleurige versies, en de Nero d'Avola en Pignatello voor de robijnrode versies. Ze kunnen worden versterkt met brandy of acquavit en worden aangezoet met molasse, 'mosto cotto' of 'mosto fresco'. Ook bestaan er 'vergine' versies die droog zijn, en semisecco versies. Vervolgens wordt de kwaliteit mede bepaald door het aantal jaren houtlagering.

De marsala maakte zijn grote faam toen de Engelse koopman John Woodhouse in 1773 afmeerde in Marsala en wijn wilde inslaan, waarop de wijnmakers de wijn versterkten door het alcoholgehalte te verhogen om de wijn voor de lange vaart beter houdbaar te maken. Vervolgens bracht hij de wijn ook naar zijn vaderland waarop de Engelsen verknocht raakten aan dit type wijn. Marsala kan in hetzelfde rijtje worden geplaatst als de Spaanse Sherry en de Portugese Port. Net als de Sherry werd in het verleden vooral het Solera systeem gehanteerd om de kwaliteit van jaar tot jaar constant te kunnen houden. Tegenwoordig, met de moderne technieken en de kennis daaromtrent zien enkele grotere producenten hiervan af.
Marsala heeft de eerste DOC status van Sicilië gekregen in 1969.


Eind april 2017: Per Bacco Vini is er klaar voor. De wijnen zijn in Nederland, de site is klaar. Tezamen met Claudia van Dongen is een heel arsenaal van wijnen beoordeeld en uiteindelijk is het besluit gevallen met een 13 tal wijnhuizen van start te gaan. 52 wijnen sieren ons portfolio en vanaf 5 mei is ook de webshop actief en zal in principe heel Nederland bediend kunnen worden met heerlijke wijn. We gaan starten met het onder de aandacht brengen van de 'zomerwijnen'. Dit zijn de wijnen die fris zijn van karakter en bij uitstek in het warme seizoen gedronken kunnen worden. Dit zijn de rosé's, de meeste witte wijnen, uiteraard de mousserende wijnen maar ook enkele rode wijnen. Vooral de fruitige wijnen zoals Dolcetto d'Alba, de Lambrusco's, de Carmino en uiteraard de Bardolino.

 


Eind januari 2017 op bezoek geweest bij 17 wijnhuizen in Toscane, Piemonte, Emilia Romagna, Veneto en Trentino. Hier een foto-impressie van de bezoeken aan de toekomstige leveranciers, die staan te trappelen om de Nederlandse wijnliefhebber te bedienen met hun pareltjes. Ze glimmen stuk voor stuk van trots en de passie spat ervan af als ze vertellen over hun troetelkindjes. Per Bacco Vini is verheugd eindelijk het publiek kennis te kunnen laten maken met deze prachtwijnen!

Met Andrea Rossi van Podere della Bruciata, links met z'n echtgenote en ouders in de wijngaard, de ijzige kou trotserend druk met de snoeiwerkzaamheden, rechts in z'n atelier waar de wijnvaten liggen. De Chiaretto 2016, die in februari gebotteld wordt en in maart gepresenteerd, rechtstreeks uit het vat geproefd . De hele familie werkt met hart en ziel mee. Vakwerk dat men herkent in hun fantastische natuurwijnen, ongelfilterd en daardoor niets van hun rijkdom aan smaak verloren.

Links met Giovanni Montresor van Corte Quaiara net ten zuiden van het Gardameer, in zijn wijngaard waar hij uitleg geeft over het hoe en waarom hij werkt zoals hij werkt.  Foto rechts: vanaf de heuvels in Monforte d'Alba (Piemonte) is er een prachtig uitzicht over de vele wijngaarden en zijn bij helder weer vanuit het zuiden de noordelijker gelegen Alpen zichtbaar.

Links, onderweg naar Montepulciao in de Toscaanse heuvels was het idyllische plaatsje Montecatini Val di Cecina een foto waard. Rechts in de kelders van de Abbazzia di Praglia bij Padova, waar de monniken in hun  9 eeuwen oude klooster handmatig voor de remuage van de Spumantes zorgen van de in pupitres aangebrachte flessen die op 2e gisting liggen.


26 december 2016: de voorbereidingen voor de start van Per Bacco Vini gaan voorspoedig. Eind december was ik op bezoek bij één van onze leveranciers: Giovanni Rocca. Giovanni is de oprichter van dit relatief kleinschalige bedrijf en de drijvende kracht achter de onderneming. Hij is de man met de agrarische kennis van de wijnstokken en de terroirs, die hij inmiddels ook aan zijn zoon Maurizio heeft overgedragen. Die zal de onderneming over enkele jaren voortzetten, samen met Giovanni's dochter Federica. Rocca maakt enkele fantastische Barolo's, maar ook de alom vermaarde Barbera d'Alba, Nebbiolo d'Alba en een Langhe Rosso. Met Rocca is overeengekomen te gaan samenwerken op de nederlandse markt voor de afzet van hun fantastische wijn.

Federica is sinds enkele jaren met de promotie en verkoop belast. Zij en ook haar broer Maurizio hebben beiden al gezorgd voor het nageslacht en hebben dus naast de dagelijkse werkzaamheden in het bedrijf de handen vol aan hun dagelijkse beslommeringen in de privé sfeer. Desondanks worden met veel passie, enthousiasme en warmte telkens weer bezoekers ontvangen en vriendelijk tewoord gestaan en wijnen ter degustatie aangeboden. Rocca is bezig met een rigoreuze verbouwing die hen in staat zal stellen vanaf dit voorjaar bezoekers nog beter te ontvangen in nieuw aangebouwde gelegenheid die tevens direct uitzicht biedt op de barriques en tonneaux waarin de wijnen liggen te ouderen. Federica vertelt met veel verve hoe het eruit moet komen te zien en wat we mogen verwachten.