Cantina del Castello

De Cantina del Soave ligt in de scaduw van het Castello di Soave
De Cantina del Soave ligt in de scaduw van het Castello di Soave

 klik hier om naar de website van Canitna del Castello te gaan

de Wijngaarden

Arturo's Garganega en Trebbiano di Soave wijnstokken strekken zich uit over de donker vulkanische bodem van de heuvels in het Soave Classico gebied. De wisselingen van de seizoenen dicteren de intensiteit van het werk in de wijngaarden. Van snoeien tot oogsten: een aloude stilzwijgende overeenkomst is gesmeed tussen natuur en ervaring ...

 

PRESSONI

Ligging: Zuidoost; hoogte: 200 mt boven zeeniveau. De grond in dit gebied is kleiig met een basaltisch gesteente, enigszins kalkachtig en zeer licht alkalisch. De hellingen zijn aanzienlijk. 

pergola's in de Soave DOC
pergola's in de Soave DOC

CARNIGA
Ligging: Zuid-West; hoogte: 90-110 boven zeeniveau. In het hoogste deel van dit gebied is de grond enigszins hellend en vrij diep, met een kalkachtige bodem en een matig alkalisch karakter. In het laagste deel, bekend als de "Carcera", vinden we een mix van zeer rijke bodems met een leemachtige leemtextuur, minder alkalisch en sommige afzettingen van de omringende hoogten.

de Filosofie

Respect voor de traditie van de Soave Classico maar tevens vooruitgang door het implementeren van innovatieve technieken, die de wijnen nog  verder kunnen verbeteren.

Arturo vindt wijn maken een kunst waarvoor kennis, ervaring, geduldige toewijding en aandacht voor detail centraal staan. De kwaliteit van een wijn is een reflectie van de zorg, liefde en toewijding in de wijngaarden. Om excellente wijn te kunnen maken zijn er druiven nodig van uitmuntende kwaliteit!

De Regio

Klik op de kaart voor een vergroting
Klik op de kaart voor een vergroting

of hier om hem te zien in Google maps

De streek ten oosten van Verona binnen deze stadsprovincie kent 2 gerenommeerde DOC's: de Valpolicella voor rode wijnen en de Soave (Classico) voor witte.

Het Castello di Soave dat uitziet op Cantina del Castello
Het Castello di Soave dat uitziet op Cantina del Castello

De wijnen

Van links naar rechts: Soave Classico DOC Spumante Brut, Soave Classico DOC Castello, Soave Classico DOC Pressoni, Soave Classico DOC Carniga. Klik op de naam van de wijn om naar de beschrijving ervan te gaan.

De Mensen

Arturo Stochetti met echtgenote, dochter Giulia en neef Nicola
Arturo Stochetti met echtgenote, dochter Giulia en neef Nicola

De Cantina del Castello is opgericht in de zestiger jaren, maar begon eigenlijk pas te floreren sinds Arturo er in de tachtiger jaren begon. De laatste jaren zijn er ook zijn dochter Giulia en neef Nicola werkzaam, die mettertijd het stokje gaan overnemen.

Of Arturo nu druiven aan het plukken is of wijn aan het bottelen: hij is zich voortdurend bewust van de erfenis van de Soave door wijnen te produceren waarin de karakteristieken van de vulkanische aarde waarin de druiven groeien tot uitdrukking komen.

Hij werkt geheel volgens de nobele tradities van de Soave. Ondanks zijn diepe respect daarvoor vindt hij dat hij niet heen kan om  technologische innovatie en onderzoek, die hij vervolgens toepast en combineert om zijn verfijnde en elegante wijnen te maken. Zo komen de typische smaken en aroma's van de regio perfect tot uitdrukking, ja zelfs worden deze continu verbeterd en geraffineerder.