Cantina Settecani

Het statige gebouw van de Cantina Sociale Settecani di Castelvetro, Modena
Het statige gebouw van de Cantina Sociale Settecani di Castelvetro, Modena

 klik hier om naar de website van Canitna Settecani te gaan

de Historie

het zelfde gebouw, bijna 100 jaar geleden
het zelfde gebouw, bijna 100 jaar geleden

De geschiedenis van Cantina Settecani gaat terug tot in het jaar 1923. Toen sloegen 48 locale wijnboeren hun handen ineen; nu zijn het er ca. 200! Met een gemeenschappelijke visie op hun toekomst hebben ze succes op succes gebouwd en moeilijke jaren overwonnen.

Een affiche van weleer
Een affiche van weleer

De Regio

Klik op de kaart voor een vergroting
Klik op de kaart voor een vergroting

of hier om hem te bekijken op Google maps

Settecani ligt op de grens van drie gemeetes binnen de stadsprovincie Modena: Castelnuovo Rangone, Castelvetro en Spilamberto. Grofweg iets ten zuiden van en halverwege de lijn Bologna - Parma. Dit is de bakermat van de Lambrusco, een druif die niet veredeld is maar toch danzij natuurlijke bestuiving enkele varianten heeft opgeleverd. De Lambrusco doet het ondanks het warme klimaat gedurende de rijpingsperiode van de druiven juist goed: het levert frisse en dorstlessende wijnen  op die niet te zwaar in de tannines zijn.

Klik op de naam voor de link naar de desbetreffede wijn van Cantina Settecani.

De Mensen

San Martino in Cantina
San Martino in Cantina

Zoals de naam 'Sociale' al doet vermoeden is dit bedrijf er één van mensen. Het zijn vele kleinere boeren die volgens een gemeenschappelijke filosofie hun druiven kweken en oogsten. Dit kan alleen maar succesvol zijn met een groot gevoel voor saamhorigheid. Vandaar dat die er dan ook is, niet in de laatste plaats gestimuleerd door allerlei evenementen, waarbij de lokale bevolking wordt betrokken.  Zo wordt het oogstfeest samen met de lokale bevolking en belangstellenden gevierd, en het zgn. San Martino in Cantina.  Iedereen is dan welkom om de eerste botteling van het lopende oogstjaar te komen proeven, met oa gepofte kastanjes.

Lambruscodruiven rijp voor de oogst
Lambruscodruiven rijp voor de oogst

De Filosofie

De prestigieuze certificering  Environment Impact Assessment of Viticulture (V.I.V.A.) heeft bijgedragen aan de duurzaamheid van slechts enkele Italiaanse wijnbedrijven en is een project dat is gesteund door het Italiaanse ministerie van Milieu, Land en Zee en dat dankzij de DNV GL, een wereldwijd toonaagevende auditer is gecertifieerd. Water, lucht, bodem en de wijn zelf worden aan nauwkeurige inspecties onderworpen zodat na een lang en complex proces kan worden bevestigd dat aan alle aspecten wordt voldaan.
Settecani heeft net als enkele andere wijnbedrijven die hadden besloten om duurzaamheid hoog in het vaandel te schrijven, in 2016 de certificering behaald. Het V.I.V.A. project was een initatief van het ministerie in samenwerking met een groep toonaagevende instituten zoals universiteiten en onderzoekscentra en met steun van de DNV GL.
Doelstelling is om wijnbouw te bedrijven op een manier die niet belastend is voor het milieu, de mens en vooral die goed is voor de wijnranken zelf, om ook de kwaliteit op lange termijn te borgen.

Klik op het logo hierboven om de link naar de website van de VIVA te maken.

De wijnen

Lambrusco wordt plaatselijk gekscherend ook wel de cola van Italië genoemd. Het is dorstlessend, sprankelend en fris. Het past bij vele gerechten maar vooral ook bij de plaatselijke keuken. Om de één of andere reden heeft het een aangenaam ontvettend effect in de mond, hetgeen bij de rijke Emiliaanse keuken (tussen Parma en Bologna) vaak een aangename balans brengt. Zoals gezegd is de druif er in verschillende varianten, waarvan de betere in Nederland moeilijk verkrijgbaar zijn. De zoete massawijn is wel tegen een habbekrats bij vele supermarkten te vinden, maar de droge varianten van de Grasparossa en de Sorbara, die wij voor u hebben geselecteerd, nauwelijks. De grasparossa is vooral de druif die in het gebied rond Settecani wordt gecultiveerd.