Casanuova, de schoonheid van de eenvoud

Luchtfoto van de schilderachtige omgeving rond Casanuova
Luchtfoto van de schilderachtige omgeving rond Casanuova

 klik hier om naar de website van Casanuova te gaan

De Historie

De prachtige en vredige tuin van de Tenuta
De prachtige en vredige tuin van de Tenuta

In het begin van de tachtiger jaren toog een Duits-Nederlands stel naar Toscane met hun zoontje met het doel een plek te stichten om liefhebbers van de natuur en kunst te verwelkomen. Ze stichtten Casanuova: een 350 jaar oud gebouw: ooit een aritocratische zomer residentie, later een klooster, een weeshuis, een school en uiteindelijk een boerderij, gehuurd door de graven van Serristori. De onbewoonde gebouwen werden grondig gerestaureerd, tuinen en terrassen werden aangelegd en er werd nieuw leven geblazen in de verlaten wijngaarden en olijfboomgaarden. Het is een klein paradijsje op aarde en... Een ecologisch verantwoorde en authentieke plek  voor inspiratie, relax en ontmoeting. Een plek waarnaar je graag terugkeert. Overigens Is Casanuova tevens een agriturismo met fantastische keuken!

De Regio

Klik op de kaart voor een vergroting
Klik op de kaart voor een vergroting

of hier om hem te bekijken op Google maps

Het schilderachtige landschap rond Castelnuovo bevindt zich op enkele kilometers ten zuidoosten van Florence.

De wijngaarden profiteren dus niet van de koele lucht van aanlandse wind maar wel veel zonuren!  De gemiidelde hoogte is ca. 250 boven de zeespiegel en de grond bestaat overwegend uit klei en zand.

Van de 30 hectare grond is er momenteel slechts 3,5 ha wijnbouwgrond en 7 olijfboomgaard. De variëteit die voornamelijk wordt verbouwd is Sangiovese, die het beste de karakteristieken van de terroir tot uitdrukking brengt. Verder zijn er kleinere hoeveelheden Vermentino, Merlot en Cabernet Sauvignon in aanbouw.

Sneeuw en ijs maken de wijnstokken sterk!
Sneeuw en ijs maken de wijnstokken sterk!

De Mensen

de stichters Ulla en Thierry genieten elke dag!
de stichters Ulla en Thierry genieten elke dag!

Zoals Ulla en Thierry naar Italië trokken is voor velen ook nu nog een droom. En zij hebben hem verwezenlijkt! Intussen is Thilo opgegroeid en heeft na zijn studie tropische en sub-tropische agrarische wetenschappen in Afrika gewerkt.

Vervolgens vond hij het in 2013 tijd om terug te keren naar huis om zich over de de wijnstokken en olijfbomen van de familie te gaan ontfermen.

In de keuken van Casanuova worden de heerlijkste lokale lekkernijen bereid!
In de keuken van Casanuova worden de heerlijkste lokale lekkernijen bereid!

De Filosofie

Het idee van de Besançons was om een plaats te creëren van rust, sereniteit en éénwording met de natuur. Daarbij past vanzelfsprekend slechts een biologische werkwijze. Dat geldt voor zowel voor de wijngaarden als voor de olijfboomgaarden.

Het logo waaraan valt te herkennen dat er wordt gewerkt volgens de strikte biologische maatstaven, en dat al sinds 1989! Dat betekent: geen bestrijdingsmiddelen van chemische aard en geen vruchtbaarheidsbehandeling van de bodem, anders dan met compost of echte mest.

De Wijnen

Klik op de naam voor de link naar de desbetreffede wijn van Casanuova. Van links naar rechts zijn dat  Altoreggi IGT Toscana Rosso, Senzamare IGT Toscana Vermentino, en Guardabuoi Rosato Toscana .

 Klik hier  om de link naar de website van Casanuova Toscana te activeren