Corte Quaiara Azienda Agricola

De winterse wijngaarden van Corte Quaiara aan de voet van de Dolomieten
De winterse wijngaarden van Corte Quaiara aan de voet van de Dolomieten

Klik hier om naar de website te gaan van Corte Quaiara

Het bedrijf

Geen protserig kasteel of sjieke villa: gewoon een boerenbedrijf waar hard gewerkt wordt. Zonder franje en onnodige poespas bouwt Giovanni Montresor, telg uit een wijnmakersfamilie van vaders zijde wiens historie teruggaat tot het jaar 1892. Maar ook van moederszijde waren het wijnmakers en uiteindelijke besloot Giovanni hier zijn bedrijf eigenhandig op te bouwen. Giovanni had zijn eigen ideëen over het maken van wijn en zag meer mogelijkheden hier zijn eigen ideëen ten uitvoer te brengen. Hij wilde iets anders dan de wijnen die op dat moment zo kenmerkend waren voor de omgeving: land van de Corvina, Rondinello en Garganega. En dat gaat voorspoedig: momenteel heeft hij 13 ha wijnbouwgrond en is druk bezig, naast het cultiveren en vertroetelen van de wijngaard, met het moderniseren van het bedrijf en promoten van zijn wijnen.

Juist ook vanwegen zijn drang naar zelfstandigheid en het uitdragen van zijn eigen identiteit, heeft Giovanni zich aangesloten vij de FIVI.

De omgeving

Klik op de kaart voor een grotere versie
Klik op de kaart voor een grotere versie

of hier om hem in Google Maps te bekijken


Net ten noorden van de snelweg A4 Milaan-Venetië, liggen in een landelijke omgeving de wijngaarden van Corte Quaiara. Het ligt in de heuvels die zijn gevormd uit sediment van gletsjers uit de ijstijd en bestaat uit klei, leem en mineralen. Het micro-klimaat wordt sterk beinvloed door de nabijheid van het Gardameer dat de druivenstokken helpt de ideale rijping van hun vrucht jaar op jaar te volbrengen. 


FIVI

De FIVI is de Italiaanse Federatie van Onafhankelijke Wijnmakers. Kenmerkend voor hen is dat het zonder uitzondering relatief kleinschalige wijnmakers zijn die hun wijnen een eigen identiteit willen geven: weg van de massa. Dit strookt natuurlijk perfect met de ideëen van Giovanni. Voor meer info over de FIVI, klik op de het logo hierboven.

De mensen

Giovanni Montresor hard aan het werk in zijn wijnmakerij
Giovanni Montresor hard aan het werk in zijn wijnmakerij

Zelf omschrijft Giovanni: "mijn wijn is mijn leven". Al pratend met hem wordt wel duidelijk dat hij overloopt van passie: hij ziet het als een roeping. Verder: "Wijn maken bepaalt de kwaliteit, de sfeer en het ritme van mijn leven, dag na dag, elke minuut weer. Het is de basis van wat ik wil doen en van mijn relatie met mensen. Corte Quaiara is mijn persoonlijke uitdaging". Het is vooral de Pinot Nero, op dit moment toch wel een beetje zijn troetelkindje, de Pinuàr,  waarover hij zegt: "Voor mij is de Pinot Nero een uitdaging, de zoektocht naar de grens van mijn eigen kunnen, en de wil om met mijn wijngaard mee te groeien."
Giovanni durft z'n kop boven het maaiveld uit te steken: wat hij wil en wat hem lukt, is wijnen maken die in alle opzichten anders zijn dan de andere, meer traditionele stijlen die te vinden zijn in dit deel van Veneto.De wijnen

Van links naar rechts ziet u


Spumante Metodo Classico Saccomani-Veneri

 

Pinuàr IGP Verona

 

Campo al Salice IGP Verona

 

Monte delle Saette IGP Verona

 

klik op de naam om de link te activeren naar de beschrijving van de desbetreffende wijn.Blind taste

Andreas Larsson, in 2007 uitgeroepen tot beste sommelier ter wereld, heeft in maart van dit jaar de Pinuàr 2013 blind geproefd.
Dit doet Larsson sinds jaren met blindtasted.com. Zij vinden namelijk dat je een wijn pas echt op waarde kunt inschatten indien die 100% blind wordt geproefd.

U kunt zich voorstellen dat Giovanni dit als een bevestiging ziet van zijn inspanningen dat hij op de goede weg zit, zijn wijn beoordeeld te zien met 88 van de 100 punten. Hij geeft zelfs menig Amaronemaker het nakijken! 

 

Klik op het certificaat hiernaast om de link te activeren naar het filmpje waarin Andreas Larsson uitleg geeft.