Le Vigne di San Pietro

Klik hier om naar de website te gaan van Le Vigne di San Pietro

Historie, de mensen

De villa van Le Vigne di San Pietro
De villa van Le Vigne di San Pietro

Carlo Nerozzi's ouders Sergio en Franca kochten het landgoed in 1980 na een jarenlange zoektocht om het hectische leven in de stad te onvluchten. Exact halverwege het zuidelijkste puntje van het Gardameer en de prachtige stad Verona ligt zijn 10 ha. tellende rijkdom.
Alhoewel Carlo van huis uit architect is, heeft hij puur vanuit passie voor het creëeren van fantaschtische wijn, besloten om het wijnbedrijf voort te zetten. Hij ziet zijn wijn als het creatieve medium. Zijn wijze van communicatie ter promotie van culturele bemiddelling en socialisatie en het voortdragen van de enorme wijsheid uit het verleden.

Carlo Nerozzi inspecteert zijn wijngaard
Carlo Nerozzi inspecteert zijn wijngaard

Zelf is hij nu ruim dertig jaar wijnmaker, tegenwoordig in nauwe samenwerking met de zeer getalenteerde lndbouwkundig ingenieur en wijnmaker Federico Giotto, die hem met zijn accuratesse en technische expertise de laatste 15 jaar enorm heeft geholpen zijn wijnstijl expressie te geven.
Ze houden van elegante, interessante en intense maar niet agressieve wijnen met een goed ontwikkelingspotentieel. Daarbij horen volgens hen minerale aroma's, fonkelende en warme kleuren met lichte en verleidende aroma's.

De unieke locatie

Klik op de kaart voor een grotere versie
Klik op de kaart voor een grotere versie

of hier om hem te bekijken in Google Maps

 

Hemelsbreed amper 200 meter van de snelweg A4 Milaan-Venetië, ligt in een oase van rust het domein Le Vigne di San Pietro. Het is een locatie die niet doet vermoeden dat er op enkele km's afstand dagelijks miljoenen auto's voorbij razen. Het ligt op een heuvelrug die is gevormd uit sediment van gletsjers uit de ijstijd en bestaat uit klei, leem en mineralen. Het micro-klimaat wordt sterk beinvloed door de nabijheid van het Gardameer dat de druivenstokken helpt de ideale rijping van hun vrucht jaar op jaar te volbrengen.
De wijngaarden worden doorspekt met andere begroeiing zoals bomen en struiken. De biodiversiteit houdt zo de kwetsbaarheid van de druivenstokken laag zodat er geen herbiciden nodig zijn en ook het bodemleven zodanig in stand houdt dat de natuurlijke vijanden van de druivenstokken nauwelijks een kans krijgen.

een pergola van zeer oude wijnranken in Le Vigne di San Pietro
een pergola van zeer oude wijnranken in Le Vigne di San Pietro

Waarderingen

Carlo Nerozzi heeft met zijn wijnen al veel waardering geoogst: jaar op jaar belonen velen hem voor zijn fantastische wijnen uit de Garda streek. Bardolino en Custoza zijn pareltjes, maar ook de chiaretto van Corvina, Rondinella en Merlot is niet te versmaden. De klapper is echter een verassing: Refolà is een a-typische Veneto wijn: Cabernet Sauvignon is al niet bepaald een druif die thuis is in Veneto. Maar met zijn passimento maakt Carlo er een krachtpatser van die zich met gemak met menig Amarone kan meten.


De wijnen

Van links naar rechts zien we de Bardolino DOC, de witte Custoza DOC, Bardolino Chiaretto DOC 'Corderosa'Refolà IGT en Custoza Superiore Sanpietro DOC.

Klik op de naam om de link te activeren naar de desbetreffende wijn.