De omgeving van de terroirs van San Quintino

Uitzicht vanaf de heuveltop van San Quintino op San Miniato
Uitzicht vanaf de heuveltop van San Quintino op San Miniato

Klik hier  voor de link naar de website van San Quintino

De wijngaarden

Avondzon in de wijngaarden van San Quintino eind augustus 2017
Avondzon in de wijngaarden van San Quintino eind augustus 2017

In totaal beschikt Fattoria San Quintino over 200 ha landbouwgrond waarvan er slechts ca. 30 voor de wijnbouw zijn bestemd. Allen liggen ze op of rond de gelijknamige heuvel rond de Villa Cecchi in het gehucht San Quintino op een gemiiddelde hoogte van 200 m boven de zeespiegel. De bodems bestaan voornamelijk uit zand en klei met maritieme fossielen: door de Alpiene gebergtevorming ca. 80 miljoen jaar geleden zijn er delen van de westelijke Thetys Oceaan in het heuvel- en berglandschap rond de Apenijnen terechtgekomen.


De historie

Na het aankopen van de poderi traden de familieboeren in dienst bij de familie Cecchi om de wijngaarden en de olijfboomgaarden te bewerken. Hun beloning bestond uit een deel van de oogst. Waar ooit een parmantig fortachtig kasteel op de heuvel stond, heeft de familie Cecchi hun villa laten bouwen en in 1970 de aangrenzende wijnmakerij nadat rond 1967 de voormalige boeren weg-trokken naar geïndustrialiseerde gebieden, zodat de familie Cecchi de volledige zeggenschap verworf over alle poderi: Fattoria San Quintino was geboren! Tegenwoordig dus al de 3e generatie.


Waarderingen

In het verleden zijn de San Quintino wijnen vele malen onderscheiden, o.a. door de Gilbert & Gaillard International Competition, de Decanter World Wine Awards, Mundus Vini, Luca Maroni en I Vini di Veronelli. Met name de Quinto en La Fagiana gooiden met regelmaat hoge ogen. Ook de Chianti DOCG valt altijd goed in de smaak. De Vermentino is de veelbelovende nieuwkomer van San Quintino.

 

De Ligging

klik op de kaart voor een grotere versie
klik op de kaart voor een grotere versie

of hier om hem in Google Maps te bekijken


Ingesloten door de Apenijnen in het noorden en het oosten, en de Ligurische zee in het westen, ligt ca. halverwege op de denkbeeldige lijn Florence-Pisa het gehucht San Quintino dat deel uitmaakt van de gemeente San Miniato, provincie Pisa. Hier is een warm klimaat met afkoelende nachten onder invloed van de zeelucht kenmerkend. San Quintino ligt in de Chianti en deze meest bekende wijn wordt dan ook volgens de Chianti DOCG voorschriften geproduceerd.

 


De wijnen

Verreweg de meest aangeplante druif is de Sangiovese, die ca. de helft van de wijngaarden bezet en de hoofddruif is voor de Chianti. Daarnaast wordt er Merlot en Canaiolo aangeplant en enkele witte druivensoorten, waaronder Vermentino, Trebbiano, Malvasia, en Chardonnay in kleinere hoeveelheden.
Onze selectie uit het gamma:

van links naar rechts:
van links naar rechts:

Trebbiano en Malvasia druiven hangen te drogen in de zolder van San Quintino voor een heerlijke Santorpé Vinsanto del Chianti DOC.

Klik op één van de namen van de wijnen om rechtstreeks naar de beschrijving ervan te gaan.

De mensen

Grootmoeder Mirella met kleinkinderen die tegenwoordig het domein bestieren
Grootmoeder Mirella met kleinkinderen die tegenwoordig het domein bestieren

Sinds 1946 is de Cecchi familie in het bezit van een aantal voormalige 'poderi' (kleine familieboerderijtjes) in San Quintino. Sindsdien is het domein geëvolueerd tot wat het nu is. Mirella's zoon Massimo (niet op de foto) is nu formeel de eigenaar maar de dagelijkse leiding is alweer in handen van zijn kinderen. 'De exploitatie van een dergelijk domein is pure passie', aldus Massimo. En vervolgens: 'een oude Toscaanse volkswijsheid zegt dat de enige manier om met een wijnbedrijf een klein fortuin te maken, is door te beginnen met een groot fortuin'! Dit om maar aan te geven dat het wijnbedrijf in feite een min of meer zichzelf bedruipende hobby is.


Extra Vergine Olijfolie

Op veler verzoek hebben we gezocht naar olijfolie van excellente kwaliteit. Omdat de oogsten van olijven sinds enkele jaren al te wensen overlaat door droogte en te warme winters , was dat niet eenvoudig. De opbrengsten zijn immers laag en daarom is de afzet eigenlijk al door lokaal verbruik gegarandeerd. Bovendien waardeert de locale bevolkingin de regel kwaliteit meer dan Noord Europeanen, hetgeen de prijs voor de olie op een fair niveau houdt voor de boeren. Toch zijn we erin geslaagd een fantastische kwaliteit te vinden! Verwen uzelf of verras vrienden met deze fantastische olie!

Klik hier om meer te lezen over de Extra Vergine Olijfolie van Fattoria di San Quintino
Klik hier  om de catalogus te bekijken van Fattoria San Quintino