Het verhaal van Tenute Ólbios

Klik hier  om de link te activeren naar de site van Tenute Ólbios

De filosofie

De wijngaarden in de Gallura
De wijngaarden in de Gallura

In een notendop: op een originele en exclusieve manier streven naar de kwaliteit en excellentie in alle aspecten van de productie.
Vanaf de zorg voor de wijnranken tot aan de druivenoogst, de beheersing van de vinificatieprocessen tot de botteling en het design van de flessen. Voor Daniela en haar team betekent wijn maken: zelf hun verhaal vertellen van hun streek en de terroirs. "In onze wijnen stoppen we al onze passie en verwaarden we zo goed mogelijk dat wat onze genereuze grond ons schenkt.

Niet alleen voor de 'markt' produceren wij, al zijn we er ons van bewust dat het uiteindelijk daar verkocht moet worden, maar bovenal willen we wijnen creëeren die we zelf met genoegen drinken. Een overtuiging dus, meer dan ons beroep. We willen slechts onze eigen druiven verwerken omdat we we onze wijngaarden cultiveren met traditionele technieken met gelimiteerde behandeling, die zo typisch zijn voor het verkrijgen van een hoge kwaiteit waar de zogenaamde biologische bedrijven zich heden ten dage mee onderscheiden.  Zeer gelimiteerde behandeling van de ranken door Daniela persoonlijk, handmatige 'pluk' en wijnmaken onmiddellijk na de oogst, rijping en botteling op hun eigen domein. Respect voor de natuur en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden. Ook worden de wijnen geproduceerd volgens veganistische principes, gecertificeerd door de Britse 'Vegan Society'.

De omgeving

Klik op de kaart voor een grotere versie
Klik op de kaart voor een grotere versie

of hier om hem in Google Maps te bekijken

Noordoost Sardinië, dicht aan de kust van de Tyrreense zee vlak bij de Costa Smeralda liggen de 60 ha wijngaarden in de Venafiorita met een directe blik op het Kasteel van Pedres.

Een direct zicht op het Kasteel van Pedres vanuit de wijngaard
Een direct zicht op het Kasteel van Pedres vanuit de wijngaard

Archeologische vondsten tonen aan dat Sardinië een wijnmakershistorie heeft die 3000 jaar teruggaat in de tijd, toen de Phoeniciërs het eiland in bezit namen. Een groot deel van de historie op dit gebied is aan hen te danken. Belangrijkste druivensoorten die Sardinië voortbrengt zijn de blauwe druif Cannonau en de witte Vermentino, ook wel 'het goud van Sardinië' genoemd.

De bodem in de Gallura bestaat uit overwegend graniet hetgeen de minerale tonen verklaart. Het klimaat kenmerkt zich door lange en warme zomers met weinig regenval. Een mediterrane zeebries streelt continu de wilde en ongerepte natuur.

De wijnen

De mensen

Daniela Pinna bepaalt het gezicht van Tenote Ólbios. Ze is landbouwkundige van origine met druiven als specialisatie. Ze stippelt de werkwijze nauwgezet uit, werkt zelf in de wijngaard mee, maar vindt het vooral ook belangrijk om zelf te vertellen waarom ze de dingen doet zoals ze ze doet. In 2003 heeft Daniela de onderneming samen met haar echtgenoot David Mele opgericht 
De grootvader van Daniela is echter al in het begin van de 70'er jaren begonnen toen hij het familie- grondbezit wijdde aan het voortbrengen van producten van het land rondom de Gallura, die later één van de eerste en belangrijkste industrieën  uit de omgevening bleek te zijn geworden.
Tijdens de Vinitaly 2017, begin april in Verona, heeft Daniela de prestigieuze prijs Premio Angelo Betti “Benemeriti Della Viticoltura Italiana” in de wacht gesleept als eerste vrouwelijke wijnmaakster van Italië. Deze prijs wordt jaarlijks slechts toegekend aan 20 wijnmakers in heel Italië: hij wordt uitgereikt aan diegenen die uitblinken met een voorbeeldfunctie voor de wijnmakerscultuur en het promoten ervan in zijn of haar regio.


Van links naar rechts ziet u hiernaast:


Lupus in Fabula Vermentino di Gallura Superiore DOCG

 

In Vino Veritas Vermentino di Sardegna DOC
 
Nessuno Rosso dei Colli del Limbara IGT 

Cangrande.17 Colli del Limbara IGP

 

 

Cavè Rosato dei Colli del Limbara IGT


Klik op een naam om de link naar de beschrijving van de desbetreffende wijn te activeren.