Azienda Agricola Tornesi

De ligging van Azienda Agricola Tornesi in Le Benducce
De ligging van Azienda Agricola Tornesi in Le Benducce

Klik hier  om naar de website van Azienda Agricola Tornesi te gaan

Het verhaal

de kelders van Tornesi, waar de Brunello jarenlang rijpt
de kelders van Tornesi, waar de Brunello jarenlang rijpt

Aanvankelijk werd er vooral wijn 'los' verkocht, dus in kannen of afgevuld in eender welke fles. Dingen zijn echter veranderd: in 1967 kreeg Montalicino zijn eigen DOC status en was Gino Tornesi één van de eerste leden van het Consortium vn de Brunello di Montalcino. Tot aan de 90er jaren ging de wijn dus 'sfuso' van de hand. In 1993 ging de eerste Rosso di Montalcino van '91 van de hand in flessen, toen Gino en Maurizio zich ook hadden ingeschreven als bottelaars.

De botteling van flessen is afhankelijk van de kwaliteit van het oogstjaar. Elke terroir wordt  separaat gevinifieerd en op het laatst moment geassembleerd. In een minder jaar zoals 2014 door de vele regen in het voorjaar, wordt een groot deel van de wijnproductie gedeclasseerd tot Rosso di Montalcino. Er wordt dus omwille van het economische belang geen concessie gedaan aan de kwaliteit!

 

De streek

            klik op de kaart voor een vergroting
klik op de kaart voor een vergroting

of hier   voor een link naar Google Maps

In het zuiden van Toscane, provincie Siena, ligt het legendarische stadje Montalciino. In het gehucht Le Benducce heeft Maurizio Tornesi met zijn familie zijn domein op 350 tot 570 m boven de zeespiegel op voornamelijk mergel en kiezelgrond. Zeer arme bodem dus met een enorme drainage. Deze zorgt voor een langzame groei van de druiven en dwingt de wortels een enorme diepte op te zoeken voor de zoektocht naar water en voedingsstoffen. Uit deze regio komt één van de meest gewaardeerde wijnen van Italië, de Brunello di Montalcino. In de DOCG liggen de wijngaarden van Maurizio waar zijn Brunello en de Brunello Riserva vandaan komen.  Tegenwoordig heeft de famiie 5 hectare wijngaarden, waar jaarlijks een productie van ca. 25.000 flessen vandaan komt.

De 3 pareltjes uit Montalcino
De 3 pareltjes uit Montalcino

De mensen

de hele familie goed geluimd op de foto
de hele familie goed geluimd op de foto

Maurizio Tornesi werkt met zijn hele familie in de wijnmakerij die één van de oudste is van de regio. Grootvader Beppe, die altijd luidkeels zijn vrienden en kennissen te woord stond, kreeg al gauw de bijnaam 'koekoek' en men zei: "hoor de koekoek die zingt". Vandaar heeft men de vogel koekoek in het familiewapen opgenomen die bovenop de drie heuvels van de Montalino zit. Het familiewapen is dus tevens het logo van wijndomein Tornesi.

Narciso Tornesi maakte al in 1865 op dezelfde plek wijn en met Maurizio, echtgenote Renata en dochter Elisa  is het heden dus de 5e generatie die dat doet. Geholpen door Paolo Vagaggini, in 2013 nog genomineerd voor 'wijnmaker van het jaar' door 'Wine Enthusiast' maar nipt zijn collega van Champagne-huis Moet & Chandon moest laten voorgaan, worden de wijnen geassembleerd om tot een optimaal resultaat te komen. Besluiten worden echter genomen door Maurizio!


De wijnen

Op de foto hierboven, met het prachtige vergezicht over de vallei, ziet u van links naar rechts:

Rosso di Montalcino DOC , Brunello di Montalcino DOCG Riserva en de Brunello di Montalcino DOCG.
Klik op de namen om de link naar de desbetreffende links te activeren naar de beschrijving van de desbetreffende wijn.