Villa Canestrari

Klik hier  om naar de website te gaan van Villa Canestrari

De historie

een blik in het wijnmuseum: een antieke druivenpers en een rek waarin druiven te drogen werden gelegd
een blik in het wijnmuseum: een antieke druivenpers en een rek waarin druiven te drogen werden gelegd

Een historie die te lang en omvangrijk is om hier in z'n geheel te vertellen. Het begon in 1888 toen Carlo Bonuzzi z'n diploma haalde als vinoloog en de familietraditie besloot voort te zetten. Uiteindelijk vinden 2 wijnproducerende families, elk met meer dan 120 jaar lange historie elkaar om in de jaren '90 op te gaan in 'Villa Canestrari'. Dit wordt het merk aan de basis van de nieuwe ondernemersfilosofie: karakteristieken van het territorium, traditie en kwaliteit. Intussen zijn ze met Francesco Bonuzzi bij de 4e generatie aanbeland die al het goede dat de familie door de vorige eeuw heeft geleid, voort te zetten.  Om de historie te eren en niet te vergeten waar het allemaal om draaide en zal blijven draaien, heeft Villa Canestrari een heus 'Museum van de Wijn' ingericht. 

De entree van het Museo del Vino
De entree van het Museo del Vino

De wijnen

Het territorium

een historische kaart uit het 'Museo del Vino'. Klik op de kaart voor een grotere versie
een historische kaart uit het 'Museo del Vino'. Klik op de kaart voor een grotere versie

of hier om de locatie in Google Maps te bekijken

Op slechts enkele km's ten oosten van Verona ligt Villa Canestrari dat inmiddels een begrip is geworden nadat twee traditierijke wijnmakers samen zijn gegaan. Zo kan het dat Villa Canestrari beschikt over 20 ha. wijngaarden, zowel  in de Soave DOCG en de Valpolicella DOCG. Beiden zijn traditionele stijlen van de regio die Villa Canestrari tot in de puntjes beheerst.

Door de bijzondere vorm en aanwezigheid van de Alpen in deze omgeving zijn de wijngaarden beschermd tegen de koude noordenwinden en door de invloed van het in de nabijheid liggende Gardameer is er haast een mediterraan klimaat met zeer zelden sneeuw, waar wijnranken en zelfs olijfbomen goed gedijen.

De bodem is van gletsjer-moranisch-vulkanische samenstelling:in elke vallei z'n eigen karakteristieken. Dit permitteert hen, tezamen met de genoemde klimaatinvloeden om autochtone locale druiven als Corvina en Rondinella voor rood en Garganega en Trebbiano voor de witte Soave aan te planten.


Appasimento

Dit is een techniek die voor het eerst werd toegepast in de contreien rond Verona. Druiven worden na de oogst gedroogd, in de regel op stromatten en in goed geventileerde schuren. Dit kan wel tot een maand of vier duren totdat er voldoende vocht is verdampt. De smaak van de druif wordt hierdoor geconcentreerder en het suikergehalte stijgt. Dit heeft tot gevolg dat ook de smaak van de wijn veel geconcentreerder is en het alcoholpercentage stijgt tot wel 15% of zelfs iets daarboven. De vergisting stopt dan vanzelf en zo kan het gebeuren dat  er nog iets restsuiker overblijft.

Het drogen van de druiven op stromatten.
Het drogen van de druiven op stromatten.

De mensen

Francesco en zijn moeder Adirana
Francesco en zijn moeder Adirana

Tegenwoordig zwaaien Francesco Bonuzzi en zijn moeder Adriana Franchi de scepter bij Villa Canestrari. Ze vertegenwoordigen beiden een tak van de familie waaruit de onderneming ca. 30 jaar geleden is samengesmolten. Vanuit beide families is er altijd een sterke drive geweest om te innoveren en renoveren, hetgeen heeft geresulteerd in de onderneming die er nu staat. Francesco is er vast van overtuigd dat ze hun eigen identiteit moeten bewaken. Als een bedrijf een beetje groeit, zoals is gebeurd door de fusie van de Franchi's en de Bonuzzi's, is het gevaar groot om af te glijden naar platte wijnen. Dit hebben we tot nu toe kunnen voorkomen en heeft ook de grootste prioriteit voor de toekomst.

Schouders recht! Een foto voor in het geschiedenisboek.
Schouders recht! Een foto voor in het geschiedenisboek.

Erkenningen

Met zo'n lange historie en een voortdurend streven naar kwaliteit is het leuk om wat erkenning te krijgen. Niet alleen van klanten die steeds weer terugkomen en hun lof uitspreken, maar ook van objectieve professionele instanties en gerenommeerde tijdschriften. 

Zo werden er ook de laatste jaren verschillende in de wacht gesleept. Klik op de afbeelding hieronder om een blik te werpen op de indrukwekkende erelijst.