Azienda Agricola Zanchi

De 'botti' in de kelders van Zanchi
De 'botti' in de kelders van Zanchi

Het verhaal

En het blijft niet bij enkelen...
En het blijft niet bij enkelen...

30 hectare telt het landbouwgrondarsenaal van de Zanchi's. De wijngaarden liggen allemaal vrijwel direct grenzend aan de wijnmakerij. Eénmaal daar binnnen valt op dat niet zoals in vele wijnmakerijen tegenwoordig mooi glanzend roestvrij staal staat voor de vinificatie maar ook de rijping van de wijn, maar met een glascoating voorziene cementen vaten. Leonardo Zanchi legt uit dat dit grote voordelen heeft t.o.v. het staal: cement is namelijk veel constanter in temperatuur dan stalen tanks, die d.m.v. temperatuurcontrole op het juiste niveau gehouden dienen te worden en daardoor toch altijd schommeling laat zien. Verder worden een aantal wijnen op hout: er worden tonneaux gebruikt waarbij er dus relatief minder houtcontact is dan bij de veel kleinere barriques en de houtsmaak minder nadrukkelijk aanwezig, maar wel bijdraagt aan een mooie ronding van de smaak en verzachting van de tannines.

De wijnen

Van links naar rechts:

Pizzale Amelia Bioanco DOC, Majolo Bianco Umbria IGT,

Vignavecchia Umbria IGT,

Tomeo Amelia Rosato DOC,

Armané Amelia Rosso DOC,

Carmino Amelia Ciliegino DOC,

Sciurio Amelia Rosso Riserva DOC .
Klik op de naam om de wijn om de link te activeren naar meer info over de desbetreffende wijn.

De locatie

klik op de kaart voor een grotere versie
klik op de kaart voor een grotere versie

of hier om het in Google Maps te bekijken

Strikt genomen precies in het midden van Italië, vlak bij de grens tusen Umbrië en Lazio. Het ligt in een schilderachtige heuvelachtige omgeving, ver weg van de snelwegen. In de buurt heeft Zanchi ca. 30 ha. wijnbouwgrond en olijfboomgaarden waarbij met groot respect voor de natuur en de terroirs druiven worden gecultiveerd op een bodem van  zand en klei. De wijngaarden liggen allen in een ideale positie ten opzichte van de zon om een voortreffelijke rijping van de druiven te verkrijgen met een suikergehalte dat garant staat voor voldoende ruggegraat in de wijnen. Chemische producten worden daarbij nauwelijks gebruikt en er wordt zoveel mogelijk gezocht wordt naar een natuurlijk evenwicht van flora en fauna om de druivenstokken zo goed mogelijk te laten gedijen.

Waardering

Een indrukwekkende erelijst heeft Zanchi in het verleden al bij elkaar gesprokkeld: ook op de wijnen die momenteel in de verkoop kunnen ze fier zijn vanwege de hoge waarderingen her en der.  Zo hebben de wijnen die momenteel in de verkoop zijn hoge cijfers gescoord op de Bibenda, Berebene Gambero Rosso, Slow Wine, Vini Buoni d'Italia TCI, Vitae Guida Vini AIS en de Merano Wine Award in 2016 en 2017. Klik op het PDF icoon hier beneden om de volledige lijst te aanschouwen. Dit vereist wel enige kennis van de Italiaanse taal.

Download
Erelijst Zanchi wijnen
Waarderingen Zanchi wijnen.pdf
Adobe Acrobat document 45.9 KB
Schilderachtig tafereel van de wijngaarden van Zanchi
Schilderachtig tafereel van de wijngaarden van Zanchi

De mensen

De familie Zanchi
De familie Zanchi

De familie bestiert sinds 40 jaar vanuit hun ouderlijke domein in de schilderachtige heuvels in Umbrië de wijngaarden. Op de foto vader Leonardo en moeder Annamaria met aan de uiterste zijden de dochters Flores (l) en Flaviana en 2e van rechts schoonzoon Mario Vecchione. Vader Leonardo is initiatiefnemer van een in 2008 gestart project, in samenwerking met de Agrarische faculteit van de Universiteit van Perugia, waarbij de beste autochtone locale druivenrassen worden onderzocht om zo een product te kunnen maken dat uitblinkt in originaliteit en kwaliteit. Met de dochters die nu actief zijn in het bedrijf is Zanchi dus al met de derde generatie in de wijnbusiness actief.

Leonardo Zanchi verheugt zich over de ontwikkeling van de druiven
Leonardo Zanchi verheugt zich over de ontwikkeling van de druiven


Klik hier voor de link naar de website van Cantine Zanchi