Azienda Agricola Zanini Luigi

Dubbele pergola's in de Rotaliano vallei, Trentino
Dubbele pergola's in de Rotaliano vallei, Trentino

klik hier  om naar de website te gaan van Zanini

De wijngaarden

Met het prachtige decor van de Dolomieten
Met het prachtige decor van de Dolomieten

De wijngaarden van Oscar en Andrea Zanini, zonen van Luig, liggen letterlijk tegen de rode rotswanden van de Dolomieten. Hier worden dubbele pergola's druivenstokken bewerkt. Op deze manier kan de druiventros ook worden beschermd tegen een overvloed aan zonneschijn om ze toch van enige koelte te voorzien. De pergola's zijn een vorm van leiden van de ranken die typisch is voor de streek ten oosten van het Gardameer en verder noordwaarts.

De wijnmakerij

De wijnmakerij ligt in het historische hart van het dorp. Sinds 1968 maakte vader Luigi daar zijn wijnen en dit gebeurt nog steeds, zoals de traditie betaamt. Dat betekent: zorgvuldig werken bij het uitoefenen van het ambacht. Oscar is een afgestudeerd vinoloog en weet dus precies waar hij over praat. Hij streeft ernaar voortdurend te verbeteren.

Opvoeding op eiken bij Zanini
Opvoeding op eiken bij Zanini

Passie voor traditie

Af en toe wordt bij wijze van demonstratie nog eens met een oude wijnpers gewerkt
Af en toe wordt bij wijze van demonstratie nog eens met een oude wijnpers gewerkt

Wijnboer en -maker op kleine schaal zijn is een levensstijl. Wie niet gezegend is voor passie hiervoor kan het niet opbrengen. Met passie voor het vak wordt hier nog op traditionele wijze nog wijn gemaakt, waarbij methodes zoals hierboven op de foto uiteraard slechts nostalgie zijn. Maar er wordt wel gewerkt volgens de decennia lang beproefde methodes. Zo wordt er slechts tussen de rijen pergola's mechanisch de grond bewerkt en wordt er met de hand geoogst.

Het team van Zanini  is druk met de oogst
Het team van Zanini is druk met de oogst

Zo kan er tijdens de oogst tevens meteen een selectie plaatsvinden en alleen zo kan worden gegarandeerd dat slechts druiven die werkelijk rijp zijn worden binnengehaald.

Oogst in de Piana Rotaliana
Oogst in de Piana Rotaliana

De locatie

Klik op de kaart voor een grotere versie
Klik op de kaart voor een grotere versie

of hier om de kaart in Google Maps te bekijken.

Midden in de Piana Rotaliana ligt het dorp Mezzolombardo in de  provincie Trento. Deze streek is vooral bekend vanwege de aanplant en productie van de Teroldego. Het ligt aan de voet van de Dolomieten en de bodem is door overstromingen van de rivier Noce  samengesteld uit zand en grind. Een relatief arme bodem dus die goed draineert. Door de beschuttende werking van de Dolomieten wordt bovendien de vaak koude wind uit het noorden tegengehouden en vooral in het seizoen waarbij lage termperaturen funest kunnen zijn: de knopzetting en oogst de wijnboer voor rampspoed behoed.

De wijnen

De geselecteerde wijnen van Zanini, van links naar rechts:

De Pinot Grigio Trentino DOP,

Teroldego Rotaliano DOP,

Marzemino Trentino DOP,

Le Cervare, Teroldego Rotaliano.

Klik op één van de namen om de link te activeren naar  meer informatie over de desbetreffende wijn.